Τι αλκοολούχα ποτά να καταναλώνουμε και πώς να αποφύγουμε το hangover;

Τι αλκοολούχα ποτά να καταναλώνουμε και πώς να αποφύγουμε το «οδυνηρό» hangover την επόμενη μέραΕπιτέλους! Τα Χριστούγεννα έφτασαν και όλοι μικροί και μεγάλοι θα μαζευτούμε γύρω από το οικογενειακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα να γευτούμε τα υπέροχα εδέσματα, που συνήθως φτιάχνουν από νωρίς το πρωί οι μαμάδες και οι θείες μας, να γλεντήσουμε, να διασκεδάσουμε μέχρι το πρωί στα νυχτερινά μαγαζιά και να καταναλώσουμε άφθονη (πολλές φορές) ποσότητα αλκοόλ. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο με την ποιότητα όσο και με την ποσότητα του αλκοόλ προκειμένου να απολαύσουμε μόνο τις ευεργετικές επιδράσεις της αιθυλικής αλκοόλης και αυτό επειδή αν υπερβούμε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση, που είναι 1 ποτήρι αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες, τότε δεν θα έχει μόνο επιπτώσεις όσον αφορά στο διαιτολόγιο μας και στον έλεγχο του βάρους μας αλλά και στην υγεία μας. Αξίζει, να αναφερθεί ότι 1 γρ. αιθυλικής αλκοόλης μας αποδίδει 7 θερμίδες και ο μεταβολισμός της πραγματοποιείται στο ήπαρ, όπου μεταβολίζονται περίπου 14 ml/ώρα. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την ιδιοσύσταση του κάθε οργανισμού αφού δεν έχουμε όλοι οι άνθρωποι την ίδια ικανότητα να μεταβολίζουμε την αλκοόλη.

Οι γυναίκες μεθούν πιο εύκολα σε σχέση με τους άνδρες;

Δυστυχώς, ναι, είναι η απάντηση και αυτό οφείλεται στο ότι οι γυναίκες αφενός έχουν λιγότερο μυϊκό ιστό σε σχέση με τους άνδρες με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση αλκοόλης στο αίμα τους και αφετέρου οι γυναίκες διαθέτουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις του ενζύμου της αλκοολικής αφυδρογονάσης, με τη βοήθεια του οποίου μετατρέπεται η αλκοόλη σε ακεταλδεύδη, και μεταβολίζουν το αλκοόλ με βραδύτερο ρυθμό από ότι οι άνδρες.

Ποια αλκοολούχα ποτά να προτιμήσουμε;

Καλό θα ήταν να προτιμηθούν ποτά τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη όπως το λευκό ή το κόκκινο κρασί και η μπύρα. Επίσης, το κόκκινο κρασί επειδή περιέχει ρεσβερατρόλη, ανθοκυάνες, κατεχίνες και επικατεχίνες, που είναι πολυφαινόλες και αποτελούν φυσικά αντιοξειδωτικά, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης των καρδιαγγειακών ασθενειών και δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες των κυττάρων με αποτέλεσμα να θεωρείται πως έχει αντικαρκινική δράση. Όμως, τα υπερτασικά άτομα πρέπει να αποφεύγουν τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Επιπρόσθετα, προτιμήστε τα «καθαρά» αλκοολούχα ποτά όπως το τζιν και η βότκα, που δεν θα έχουν προσμίξεις με μεθανόλη ή άλλες τοξικές ουσίες. Αποφύγετε να καταναλώσετε τα αλκοολούχα με αναψυκτικά γιατί το CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) που περιέχεται στα αναψυκτικά αυξάνει την απορρόφηση της αλκοόλης και ακόμη ένας λόγος είναι ότι τα ποτά γλυκαίνουν και μπορούμε να τα καταναλώσουμε πολύ πιο εύκολα. Επίσης, αποφύγετε τα σκούρα ποτά γιατί έχουν προσμίξεις με χρωστικές ουσίες. Προτιμήστε να συνοδεύσετε το ποτό σας με αγγούρι και καρότα αντί για ξηρούς καρπούς, αν θέλετε να περιορίσετε λίγο τις θερμίδες και παράλληλα να καταναλώνετε νερό.

Πώς να αποφύγουμε το «οδυνηρό» hangover την επόμενη μέρα;

Η ουσία που μας προκαλεί τα συμπτώματα του hangover είναι η ακεταλδεύδη, που προκύπτει από το μεταβολισμό της αιθυλικής αλκοόλης και επιφέρει άμεσα δυσμενείς επιπτώσεις στα μεταβολικά συστήματα του οργανισμού λόγω της τοξικότητας της. Γι’ αυτό πριν από την βραδινή σας έξοδο προτιμήστε να καταναλώσετε ένα ποτήρι πλήρες γάλα ή ένα μικρό γεύμα γιατί το «γεμάτο» στομάχι δυσχεραίνει την απορρόφηση της αλκοόλης. Πριν την κατάκλιση, καταναλώστε γιαούρτι με μέλι ή γλυκό του κουταλιού και άφθονο νερό, ενώ, την επόμενη μέρα φροντίστε να έχετε ένα πρωινό με ψωμί και μέλι και συνοδεύστε το με καφέ ή τσάι. Ο καφές και το τσάι απομακρύνουν τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ ενώ το μέλι ενισχύει το ρυθμό απομάκρυνσης της αλκοόλης και έχει αντιοξειδωτική ιδιότητα και το ψωμί μας προσδίδει κάλιο και νάτριο και συμβάλλει περαιτέρω στο να ανταπεξέλθει ο οργανισμός μας στα κατάλοιπα της μέθης. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση του μελιού μετά το αλκοόλ γιατί αυξάνονται τα τριγλυκερίδια και η αρτηριακή πίεση.

Καλές γιορτές με ψυχική και σωματική υγεία!!!

Θεώνη Καπερώνη
Αν σας άρεσε το άρθρο μας, μοιραστείτε το με τους φίλους σας. Θα μας βοηθούσε πολύ!
Θεώνη Καπερώνη

Θεώνη Καπερώνη

Πτυχιούχος τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλίας. - Επικοινωνία: +30 6981154675 Email: [email protected]