Έλεγχος βάρους: 12 συνήθειες που βοηθούν να τα καταφέρετε

Έλεγχος βάρους: 12 συνήθειες που βοηθούν να τα καταφέρετεΕίτε προσπαθείτε να χάσετε βάρος ακολουθώντας κάποιο πρόγραμμα διατροφής με σκοπό τη μείωση του σωματικού λίπους, είτε σας ενδιαφέρει απλά η διατήρηση και ο έλεγχος του σωματικού σας βάρους, υπάρχουν κάποιες συνήθειες που σας βοηθούν να επιτύχετε τους στόχους σας.

  1. Προσπαθήστε να μην αγοράζετε τρόφιμα ενώ είστε πεινασμένοι. Επίσης, είναι καλό να ετοιμάζετε από πριν μία λίστα των τροφίμων που πρέπει να πάρετε και να μην αγοράζετε επιπλέον τρόφιμα που δε χρειάζεστε.
  2. Αποφεύγετε να τρώτε όρθιοι ή ενώ κάνετε άλλα πράγματα, όπως όταν βλέπετε τηλεόραση, ώστε να μην τρώτε «μηχανικά», αλλά με ηρεμία, να απολαμβάνετε το γεύμα σας και να αντιλαμβάνεστε ότι χορταίνετε.
  3. Μασάτε το φαγητό σας αργά και τοποθετείτε τα μαχαιροπίρουνα στο τραπέζι μεταξύ κάθε μπουκιάς.
  4. Φροντίστε να έχετε διαθέσιμα θρεπτικά σνακ, όπως φρέσκα φρούτα, απλές φρυγανιές, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.
  5. Είναι λογικό όταν βρίσκεστε συχνά μπροστά στη θέα κάποιων ελκυστικών, αλλά πλούσιων σε θερμίδες τροφών (σοκολάτα, μπισκότα, πάστες, πίτες, πίτσα κλπ) να σας είναι δύσκολο να αντισταθείτε. Αποφεύγετε να αγοράζετε συχνά τέτοια τρόφιμα και αν συμβεί να αγοράσετε κάποια από αυτά, να τα αποθηκεύετε σε μέρη που δεν τα βλέπετε εύκολα ανά πάσα στιγμή, όπως ψηλά ή στο πίσω μέρος του ντουλαπιού ή κάπου κρυμμένα στο ψυγείο.
  6. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας όταν πραγματοποιείτε έναν στόχο βάρους που έχετε θέσει (π.χ. αγοράστε ένα καινούριο ρούχο ή κανονίστε μία δραστηριότητα που σας έχει λείψει).
  7. Εάν κάποια στιγμή αποκλίνετε από το πρόγραμμα της διατροφής σας, μην χρησιμοποιείτε το γεγονός αυτό ως δικαιολογία για να εγκαταλείψετε την προσπάθειά σας. Είναι ένα γεγονός φυσιολογικό (εφόσον συμβαίνει σποραδικά) και το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να επιστρέψετε κανονικά στο πρόγραμμά σας.
  8. Μην ακολουθείτε ακραίες διατροφικές συμπεριφορές, όπως ‘γρήγορες’ και παράλογα υποθερμιδικές δίαιτες. Θα χάσετε μεγάλα ποσά άλιπης μάζας και όχι λίπους και ο οργανισμός σας θα στερηθεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Σύντομα θα κουραστείτε και με την πρώτη ευκαιρία θα ‘ξεσπάσετε’ στο φαγητό. Δεν θα αισθάνεστε ευεξία, αλλά εύκολη κόπωση, νευρικότητα και μελαγχολία, ενώ είναι πιθανό να δημιουργήσετε και σοβαρότερο πρόβλημα στην υγεία σας.
  9. Όταν σας προσφέρουν κάποιο φαγητό, σνακ ή γλυκό που σας αρέσει πάρα πολύ, αρκεστείτε σε μία λογική ποσότητα, έχοντας στο μυαλό πως αυτή δεν θα είναι η τελευταία σας ευκαιρία να το δοκιμάσετε.
  10. Μία πολύ αποτελεσματική τακτική είναι η τήρηση ημερολογίου. Μπορείτε να καταγράφετε τι, πότε και πόσο τρώτε και ποια είναι τα συναισθήματά σας εκείνη τη στιγμή (πχ. πραγματική πείνα, ανία, λύπη, άγχος κλπ.) Παρατηρήστε πότε τρώτε για άλλους λόγους εκτός της φυσιολογικής πείνας και απασχοληθείτε με κάποια άλλη δραστηριότητα που σας αρέσει, αντί να φάτε.
  11. Η βοήθεια από το στενό σας περιβάλλον είναι ουσιαστικής σημασίας για την προσπάθειά σας. Ζητήστε από την οικογένεια και τους φίλους σας να σας στηρίξουν και να σας ενθαρρύνουν.
  12. Προσπαθήστε να εντάξετε την άσκηση στη ζωή σας ή να κινείστε περισσότερο στις καθημερινές σας δραστηριότητες (αυξάνοντας το περπάτημα, χρησιμοποιώντας λιγότερο το αυτοκίνητο, το ασανσέρ ή τις κυλιόμενες σκάλες κλπ).
Ευαγγελία Τόττη
Αν σας άρεσε το άρθρο μας, μοιραστείτε το με τους φίλους σας. Θα μας βοηθούσε πολύ!

Ευαγγελία Τόττη

Διαιτολόγος Διατροφολόγος στη Θεσσαλονίκη - Βιογραφικό Πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσσαλονίκης - Επικοινωνία: +30 6948519904 Περγάμου 13 - Άνω Ηλιούπολη Σταυρούπολης, Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 56431 Email: [email protected]