Το τρίπτυχο Διατροφή Εαυτός Σχέσεις (Δ.Ε.Σ.)

Το τρίπτυχο Διατροφή Εαυτός Σχέσεις (Δ.Ε.Σ.)Το τρίπτυχο διατροφή-εαυτός-σχέσεις (Δ.Ε.Σ.) αναφέρεται στην σχέση και στην αλληλεπίδραση των μερών του, προς μια κατεύθυνση ολιστικής προσέγγισης της ανθρώπινης ύπαρξης, αναγκαία όλο και περισσότερο για την αντιμετώπιση των καθημερινών μας αναγκών και δυσκολιών. Κάθε στοιχείο του τρίπτυχου συμβάλλει στην ευημερία και την αρμονία του ανθρώπου, σε μια διαρκή και εναλλασσόμενη κίνηση με τα υπόλοιπα. Αρκεί και εμείς να επιθυμούμε την σωματική και ψυχική μας υγεία. Γιατί η θέληση είναι το ήμισυ του παντός.

Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω τα μέρη του τρίπτυχου:
Διατροφή: Η διατροφή είναι κάτι παραπάνω από υγιεινή και μη. Αποτελεί την βάση της σωματικής μας υγείας και ειδικότερα όταν συνδυάζεται με την άσκηση. Η διατροφή δεν μπορεί να είναι αποσπασματική, δηλαδή «κάνω δίαιτα και προσέχω ή καταναλώνω λαίμαργα κακής ποιότητας τροφές». Η υιοθέτηση και η διατήρηση και ενός συνεχούς καλού διατροφικού προγραμματισμού- πλούσιου σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες και όλα τα απαραίτητα στοιχεία- προστατεύει τον οργανισμό μας, ενώ παράλληλα γίνεται σύμμαχος ενάντια στη σωματική και ψυχολογική πίεση που δεχόμαστε καθημερινά. Ο άνθρωπος είναι περίπλοκος και πολύπλοκος και το κάθε όργανο είναι ένας ζωντανός οργανισμός με τις δικές του ανάγκες. «Ακούμε» το σώμα μας και το προσέχουμε γιατί μέσα από αυτό αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας.

Εαυτός: Η γνώση κι η παρατήρηση του νοητικού, συναισθηματικού και πνευματικού μας κόσμου. Η αναγνώριση των αναγκών, συναισθημάτων και δυνατοτήτων μας με μια διερευνητική ματιά. Θέτουμε ερωτήματα στον εαυτό μας (ή και με την βοήθεια άλλων) σε μια προσπάθεια να νιώσουμε πλήρεις και ψυχικά υγιείς. Δεν επιβιώνουμε απλά, αλλά αναζητούμε την αφετηρία και την πορεία της ζωής μας. Μου αρέσει ο τρόπος που ζω; Είμαι ικανοποιημένος από αυτό που κάνω ή σκέφτομαι; Τι θα μπορούσε να είναι διαφορετικό και με ποιον τρόπο; Γνωρίζω τις ανάγκες μου; Πως ερμηνεύω τον κόσμο; Ειδικότερα, μέσα στον σύγχρονο κόσμο, όπου οι προσλαμβάνουσες πληροφορίες δεν εξυπηρετούν την οικονομία χρόνου αλλά μάλλον απαιτούν περισσότερο από αυτόν και που το στρες μας καταβάλλει είναι αναπόφευκτο να στραφούμε σε εμάς (ποιότητα ζωής και διατροφής), έτσι ώστε να ενταχτούμε αρμονικά μέσα σε σχέσεις. Να υπάρχει ένας εσωτερικός διάλογος ως πρόλογος του διαπροσωπικού.

Σχέσεις: Ο άνθρωπος βρίσκεται σε αναφορά με το περιβάλλον του δηλαδή τους ανθρώπους, τα υπόλοιπα έμβια όντα και μη. Σε τι είδους σχέση βρισκόμαστε με τους άλλους; Είμαστε αληθινοί; Πως επηρεάζουμε τους γύρω μας; Ακόμα και με τον τρόπο που διατρεφόμαστε! Γιατί επιλέγουμε να κάνουμε παρέα ή όχι με κάποια άτομα; Οι σχέσεις τοποθετούν τον άνθρωπο σε έναν κοινωνικό άξονα, απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωση του. Ο εαυτός βρίσκεται μέσα στις σχέσεις σε τροχιά. Με άλλα λόγια, ο εαυτός μας αναπτύσσεται, μεταβάλλεται και προσαρμόζεται ανάλογα με την φύση των σχέσεων. Οι σχέσεις, από την άλλη, επηρεάζονται από πολιτιστικούς και πολιτισμικούς παράγοντες, γεωγραφικούς, οικογενειακούς κ.ά.

Τα μέρη του τρίπτυχου Δ.Ε.Σ. δεν είναι δυνατό να απομονωθούν από τις συνθήκες, ειδικές ή γενικές, μέσα στις οποίες ζει ένα άτομο. Αυτές μπορεί να είναι κοινωνικό-οικονομικές, κληρονομικές ή και περιβαλλοντικές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι αυτά τα μέρη είναι οι βασικοί πυλώνες πάνω στις οποίες κινείται ο καθένας μας και ίσως χρειάζεται να καταβάλλουμε συνειδητή προσπάθεια να εναρμονίσουμε την διατροφή με τον εαυτό και τον τρόπο που συσχετιζόμαστε. Εξάλλου αρμονία υπάρχει στην ίδια την φύση! Γιατί να την απαρνηθούμε;

Καλυψώ Τόττη
Αν σας άρεσε το άρθρο μας, μοιραστείτε το με τους φίλους σας. Θα μας βοηθούσε πολύ!

Καλυψώ Τόττη

Συμβουλευτική Ψυχολόγος στη Θεσσαλονίκη (κέντρο) - Βιογραφικό Πτυχιούχος τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μέλος Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (SEPS) Επικοινωνία: +30 6938789182 Email: [email protected]