Τα οφέλη της άσκησης

Τα οφέλη της άσκησηςΗ τακτική δραστηριότητα βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την υγεία μας με πολλαπλούς τρόπους. Τα οφέλη της άσκησης αντανακλώνται τόσο στη σωματική όσο και στην  ψυχική και πνευματική ευεξία. Το πιο προφανές είναι πως η τακτική φυσική δραστηριότητα ενδυναμώνει τους μύες, οι οποίοι γίνονται πιο αποτελεσματικοί στην παραγωγή έργου με αποτέλεσμα προοδευτικά οι αντοχές και η λειτουργικότητά μας να αυξάνονται, κάτι το οποίο οφείλεται και στη βελτίωση της καρδιακής και της αναπνευστικής λειτουργίας του οργανισμού.

Η άσκηση βοηθάει στην επίτευξη υψηλής «κορυφαίας οστικής μάζας» στις νεαρές ηλικίες και στη διατήρηση υγιούς σκελετού στη μετέπειτα ζωή, με συνέπεια να συμβάλλει και αυτή, μεταξύ άλλων παραγόντων, στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Βελτιώνει την ισορροπία, το νευρομυϊκό συντονισμό και αυξάνει την ευλυγισία. Η συμμετοχή της φυσικής δραστηριότητας είναι ουσιαστική στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους αλλά και στη μείωσή του, όταν αυτό είναι απαραίτητο, σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή. Αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας (θερμίδων), βελτιώνει τον τρόπο χρησιμοποίησης από το σώμα του λίπους που λαμβάνουμε με τις τροφές και διατηρεί ή και αυξάνει το μυϊκό ιστό, ο οποίος είναι ο μεταβολικά ενεργός ιστός του σώματος – έχει, δηλαδή, η άσκηση  θετική επίδραση στον μεταβολισμό μας. Επίσης, για κάποια ώρα μετά την άσκηση, παρατηρείται μειωμένη όρεξη για κατανάλωση λιπαρών τροφών, κάτι που επίσης μπορεί με έμμεσο τρόπο να βοηθήσει στη διατήρηση ή την απώλεια βάρους. Σημαντικά είναι όμως και τα αποτελέσματα της συστηματικής δραστηριότητας στη βελτίωση ορισμένων καταστάσεων που σχετίζονται με σύγχρονα προβλήματα που ταλαιπωρούν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία. Η άσκηση μειώνει την καρδιακή συχνότητα ηρεμίας, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα και συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης (σακχάρου) του αίματος σε διαβητικά άτομα.

Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών του οργανισμού. Οι ενδορφίνες είναι ουσίες που βελτιώνουν τη διάθεση και έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογία μας. Η άσκηση αποδεδειγμένα μειώνει το άγχος, βελτιώνει την πνευματική λειτουργικότητα και δημιουργεί συνθήκες για καλύτερο ύπνο και ως εκ τούτου ξεκούραση. Το άτομο που ασκείται συστηματικά τείνει να έχει περισσότερη ενέργεια, αυτοεκτίμηση και χαρά για τη ζωή.

Εφικτοί, καθημερινοί τρόποι να αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα περιλαμβάνουν το γρήγορο βάδισμα, το κολύμπι, το ποδήλατο. Οι ασκήσεις αυτές σε μέτρια ένταση για 30 περίπου λεπτά, τουλάχιστον 4-5 φορές την εβδομάδα, μπορούν να βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό τη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης. Ακόμα, μπορούμε να αλλάξουμε κάποιες καθημερινές απλές συνήθειες που μας οδηγούν στον καθιστικό τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, μπορούμε να περπατάμε όταν μπορούμε, αντί να παίρνουμε το αυτοκίνητο, να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί του ασανσέρ, να βγάζουμε βόλτα το κατοικίδιό μας για περισσότερη από το συνηθισμένο ώρα, να εκμεταλλευόμαστε τις καλές ηλιόλουστες μέρες ως ευκαιρία για μία βόλτα με τα πόδια.

Άτομα που πάσχουν από κάποια πάθηση ή μετά από ανάρρωση θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους ως προς το πόση και τι είδους άσκηση μπορούν να ακολουθήσουν, ενώ ο ειδικός γυμναστής ή ο φυσιοθεραπευτής θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου προγράμματος άσκησης.

Ευαγγελία Τόττη
Αν σας άρεσε το άρθρο μας, μοιραστείτε το με τους φίλους σας. Θα μας βοηθούσε πολύ!
Ευαγγελία Τόττη

Ευαγγελία Τόττη

Διαιτολόγος Διατροφολόγος στη Θεσσαλονίκη - Βιογραφικό Πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσσαλονίκης - Επικοινωνία: +30 6948519904 Περγάμου 13 - Άνω Ηλιούπολη Σταυρούπολης, Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 56431 Email: [email protected]