Δίαιτα για απώλεια βάρους – μία παρεξηγημένη διαδικασία

δίαιτα για απώλεια βάρους – μία παρεξηγημένη διαδικασίαΠόσες φορές σκεφτήκατε πως θα θέλατε να χάσετε κάποια περιττά κιλά και η σκέψη αυτή σας στενοχώρησε ή σας άγχωσε; Είναι γεγονός πως πολλοί άνθρωποι, ενώ αισθάνονται ότι πρέπει να ακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα – δίαιτα για απώλεια βάρους, είτε ξεκινούν την προσπάθεια αλλά στην πορεία απογοητεύονται και σταματούν, είτε δεν μπαίνουν καθόλου σε αυτήν τη διαδικασία. Οι ψυχολογικοί λόγοι που οδηγούν σ’ αυτήν την άρνηση είναι διάφοροι. Κάποιος, για παράδειγμα, μπορεί να έχει κάνει πολλές προσπάθειες στο παρελθόν, να έφτασε σε κάποιο στόχο σωματικού βάρους, αλλά να μην κατάφερε να το διατηρήσει. Μπορεί αυτό να του συνέβη αρκετές φορές (το γνωστό φαινόμενο «γιο-γιο» – επανειλημμένη απώλεια και επαναπρόσληψη βάρους) και να έχει κουραστεί. Κάποιοι φοβούνται να ξεκινήσουν μια δίαιτα, διότι πιστεύουν πως θα πρέπει η καθημερινότητά τους να αλλάξει ριζικά, να απαρνηθούν ό,τι τους αρέσει, να πεινάσουν, να απομονωθούν από τον κοινωνικό τους περίγυρο κλπ. Επίσης, οι περισσότεροι άνθρωποι ανυπομονούν να φτάσουν πολύ γρήγορα στο στόχο τους με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε «λύσεις» τύπου «δίαιτα για γρήγορη απώλεια κιλών» (στερητικές ή/και μονοφαγικές δίαιτες) και σε πρόχειρες συμβουλές από μη ειδικούς, που κυκλοφορούν σε κάποια έντυπα και στο διαδίκτυο. Τελικά, αυτές οι «λύσεις» μόνο λύση δεν είναι στο πρόβλημα του παραπανίσιου βάρους, αφού είναι αποτελεσματικές για λίγο μόνο και μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Όπως και να έχει, η λέξη «δίαιτα» έχει αποτυπωθεί στη σκέψη των περισσότερων ανθρώπων σαν μία διαδικασία περίπλοκη, επίπονη, στερητική και πολλές φορές μάταιη. Μήπως όμως δεν είναι και δεν πρέπει να είναι έτσι;

Ο καλύτερος τρόπος για να χάσει ένα άτομο βάρος (λίπος) είναι να ακολουθήσει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με ήπια μείωση θερμίδων σε σχέση με αυτές που χρειάζεται ώστε να διατηρήσει το τρέχον βάρος του.

Επομένως μιλάμε για μία διατροφή η οποία δεν είναι πολύ χαμηλών θερμίδων (ήπια μείωση) και περιέχει απ’ όλα τα είδη τροφών στις αναλογίες που είναι πιο σωστές για το χάσιμο του βάρους και τη διατήρηση της υγείας (ισορροπημένη). Όταν δε η διατροφή αυτή συνδυάζεται με τακτική άσκηση, τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα. Ο προγραμματισμός είναι απαραίτητος για την επιτυχία μιας τέτοιας προσπάθειας – ο ενδιαφερόμενος καλείται να ακολουθήσει ένα διατροφικό πλάνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ευελιξία και πως τον αποκλείει από τις κοινωνικές του συναναστροφές (είναι συχνοί κάποιοι προβληματισμοί όπως «δεν επιτρέπεται να φάω εκτός σπιτιού γιατί θα χαλάσω τη δίαιτά μου» ή «πως θα καταφέρνω να ακολουθώ σωστά ένα πρόγραμμα όταν λείπω τόσες ώρες τη μέρα στη δουλειά;»). Ο διαιτολόγος που σας παρακολουθεί γνωρίζει πολύ καλά (και από τον ίδιο τον εαυτό του) αυτούς τους προβληματισμούς και θα σας βοηθήσει στο πώς να διαχειρίζεστε αυτές τις περιπτώσεις, ενώ θα προσαρμόσει το πρόγραμμα στις ανάγκες, τις προτιμήσεις και την καθημερινότητά σας. Ο δρόμος για την απώλεια βάρους δεν είναι τόσο πολύ δύσκολος, ούτε αρκεί ένα ατόπημα για να σας χαλάσει την προσπάθεια.

Ακολουθώντας κάποιος ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, μαθαίνει να καταναλώνει τροφές από όλες τις ομάδες (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρι κλπ) κι έτσι μπορεί να έχει ποικιλία στη διατροφή του. Η ποικιλία είναι ουσιαστική  ώστε να λαμβάνει την ενέργεια και όλα τα θρεπτικά συστατικά που του είναι απαραίτητα. Μαθαίνει, δηλαδή, πώς να έχει μία πλήρη διατροφή. Επίσης μαθαίνει περίπου ποιες πρέπει να είναι οι ποσότητες των τροφών που καταναλώνει και να έχει ένα μέτρο. Το νέο αυτό μοντέλο διατροφής  τον βοηθά να ελέγχει το βάρος του, να αισθάνεται περισσότερη ευεξία και προασπίζει την υγεία του.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως η διαδικασία για τη μείωση βάρους δεν είναι ούτε στερητική ούτε μας απομονώνει από το κοινωνικό μας περιβάλλον. Εξάλλου το πρόγραμμα της διατροφής οφείλει να είναι ρεαλιστικό με στόχο την αλλαγή ορισμένων συνηθειών για την επίτευξη μιας καλύτερης ποιότητας ζωής στο παρόν και στο μέλλον και όχι να βασίζεται σε υπερβολικές κινήσεις με μοναδικό στόχο να χαθούν τα κιλά με οποιοδήποτε τρόπο.

Ευαγγελία Τόττη
Αν σας άρεσε το άρθρο μας, μοιραστείτε το με τους φίλους σας. Θα μας βοηθούσε πολύ!
Ευαγγελία Τόττη

Ευαγγελία Τόττη

Διαιτολόγος Διατροφολόγος στη Θεσσαλονίκη - Βιογραφικό Πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσσαλονίκης - Επικοινωνία: +30 6948519904 Περγάμου 13 - Άνω Ηλιούπολη Σταυρούπολης, Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 56431 Email: [email protected]