Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης;

σακχαρώδης διαβήτης - τί είναι;Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) είναι μία μεταβολική νόσος  η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, κατάσταση που ονομάζεται υπεργλυκαιμία και από διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών. Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα μειωμένης έκκρισης ινσουλίνης ή/και μείωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας(β-κύτταρα) και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης, που λαμβάνεται από τις τροφές, μέσα στα κύτταρα. Όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που παράγει δεν δρα σωστά, τότε η γλυκόζη που λαμβάνεται από τις τροφές δεν εισέρχεται στα κύτταρα ώστε να έχουν την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία τους και παραμένει στο αίμα με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι σακχαρώδη διαβήτη:

 • Διαβήτης τύπου Ι (ινσουλινοεξαρτώμενος ΣΔ)

Χαρακτηρίζεται από καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, με συνέπεια να παράγεται πολύ λίγη ή καθόλου ινσουλίνη. Έτσι οι ασθενείς αυτοί είναι απόλυτα εξαρτημένοι από τη χορήγηση της ορμόνης, η οποία γίνεται με ενέσεις ή αντλίες ινσουλίνης. Εμφανίζεται κυρίως σε νεαρά άτομα, μπορεί όμως να προσβάλλει και ενήλικες. Ο μηχανισμός δημιουργίας αυτού του τύπου διαβήτη συχνότερα είναι αυτοάνοσος (το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος καταστρέφει τα β-κύτταρα, για άγνωστο λόγο).

 • Διαβήτης τύπου ΙΙ (μη ινσουλινοεξαρτώμενος ΣΔ)

Είναι η πιο συχνή μορφή διαβήτη. Στην περίπτωση αυτή το πάγκρεας παράγει λιγότερη ινσουλίνη από  αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός, ώστε να διατηρείται το σάκχαρο αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, ή η παραγόμενη ινσουλίνη δε χρησιμοποιείται σωστά από τα κύτταρα του σώματος (αντίσταση στην ινσουλίνη). Ο τύπου ΙΙ διαβήτης συνδέεται στενά με την παχυσαρκία και τη δυτικού τύπου διατροφή. Προσβάλει κυρίως ενήλικες, όμως με την αύξηση της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, εμφανίζεται και στα παχύσαρκα παιδιά.

 • Διαβήτης της κύησης

Είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (συνήθως στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο). Χαρακτηρίζεται από ελαττωμένη παραγωγή ινσουλίνης ή από αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη κύησης. Βέβαια, μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες με φυσιολογικό βάρος σώματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο διαβήτης αυτός μπορεί να υποχωρήσει μετά το πέρας της εγκυμοσύνης, όμως σχετίστηκε με περιγεννητικές επιπλοκές και αυξημένη πιθανότητα εμφάνισής του στη μετέπειτα ζωή της μητέρας. Τα νεογνά μητέρων με διαβήτη κύησης έχουν παραπάνω πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας ή και διαβήτη στη μετέπειτα ζωή τους.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου 7-8% του πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Ο ρυθμός αύξησης της συχνότητας εμφάνισης της ασθένειας στη χώρα μας και γενικότερα στο δυτικό κόσμο εμφανίζεται  ανησυχητικά ταχύς.

Οι ιατροί και οι ερευνητές καταλήγουν ότι μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ έχουν:

 • οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι
 • τα άτομα που διάγουν καθιστική ζωή
 • όσοι έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με διαβήτη τύπου ΙΙ
 • όσοι εμφανίζουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (εξέταση καμπύλης σακχάρου)
 • οι γυναίκες που έχουν αναπτύξει διαβήτη κύησης ή έχουν γεννήσει νεογνό με βάρος >4 kg
 • γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
 • οι υπερτασικοί ασθενείς με αρτηριακή πίεση >140/90 mmHg
 • τα άτομα με χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης (HDL<35 mg/dl) και υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων (TG >250 mg/dl)
Ευαγγελία Τόττη
Αν σας άρεσε το άρθρο μας, μοιραστείτε το με τους φίλους σας. Θα μας βοηθούσε πολύ!
Ευαγγελία Τόττη

Ευαγγελία Τόττη

Διαιτολόγος Διατροφολόγος στη Θεσσαλονίκη - Βιογραφικό Πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσσαλονίκης - Επικοινωνία: +30 6948519904 Περγάμου 13 - Άνω Ηλιούπολη Σταυρούπολης, Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 56431 Email: [email protected]